Onze projecten

onze projecten

Bouw hostel Tanzania

De Chaenda Secondary School in Karatu, Tanzania, is een middelbare school voor kinderen van 11 tot en met 17 jaar. Zo’n 375 tieners krijgen er les. De school heeft een regiofunctie. Kinderen wonend in een straal van 30 kilometer rondom Karatu gaan naar de Chaenda Secondary School. De wegen van huis naar school zijn erg slecht. Kinderen moeten dwars door de velden en de afstand om iedere dag naar huis te gaan is voor velen te groot. Dit betekent dat de kinderen die van ver komen doordeweeks een overnachtingsplek moeten zoeken. Met name voor meisjes is dit vaak een probleem. Ze vallen hierdoor regelmatig uit en kunnen uiteindelijk geen onderwijs meer volgen.

De bouw van een hostel voor schoolgaande meisjes was een nadrukkelijke wens van het bestuur en de leiding van de Chaenda Secondary School. De Roetgerink Foundation heeft de bouw van het hostel gefinancierd. Door de komst van het hostel hebben 72 meisjes een veilige slaapplaats en een veilig onderkomen. Onder toezicht van de leraren, die zelf ook bij de school wonen.

Deze tijdlijn geeft meer informatie over het project in Tanzania.

2013

Tijdens een gezinsvakantie naar Tanzania is Paul Roetgering in aanraking gekomen met bestuursleden van de Chaenda Secondary School. Een bezoek aan de school maakte de familie enthousiast om de school te gaan helpen met het realiseren van een hostel ten behoeve van de meisjes die (te) ver van school wonen.

2014/2015

Met de informatie en de wensen van de school heeft de familie Roetgering besloten om samen met de Stichting Roetgerink Foundation de bouw van het hostel te financieren. Lees hier meer over de geschiedenis van de Roetgerink Foundation.

2017

 

In 2017 zijn Paul en zijn broer Marcel naar Karatu gereisd om met eigen ogen de voortgang van de bouw van het hostel te zien. Er waren inmiddels materialen aangeschaft en de fundering was uitgegraven.

2018/2019

Het doel was om de bouw van het hostel in 2019, met het 165-jarig bestaan van Roetgerink, af te ronden. Om er vaart achter te zetten is in 2018 en 2019, in nauwe samenwerking met het bestuur en de leiding van de school, vanuit Nederland verder gewerkt aan het project.

2020

Uiteindelijk is in 2020 de bouw van het hostel, met slaapplaatsen voor 52 meisjes, afgerond. De Roetgerink Foundation heeft zowel de bouw van het hostel, als de inrichting van het hostel, volledig voor haar rekening genomen.

Enthousiast door de realisatie van dit project heeft de foundation in 2020 ook de verdere digitalisering van de school gefinancierd. Zo zijn er bijvoorbeeld computers, printers en kopieerapparaten aangeschaft.

2021

Begin 2021 heeft de Roetgerink Foundation geld beschikbaar gesteld waarmee leerboeken kunnen worden aangeschaft voor de leerlingen. Op dit moment heeft namelijk alleen de docent beschikking over een leerboek. Daar wil de foundation met haar donatie verandering in brengen.

2022
Add Title Here

Eind november 2022 is de familie Roetgering aanwezig geweest in Karatu, Tanzania. Tijdens de officiële feestelijke opening van het hostel werd een plaquette van de familie Roetgering & de Roetgerink Foundation aangeboden.

Plastic tassen Roetgerink mode en schoenen​

Op 1 januari 2016 is er een nieuwe Europese wet van kracht gegaan die bepaalt dat een winkelier een vergoeding aan de klant dient te vragen voor het meegeven van een plastic tas. Roetgerink Mode en Schoenen voldoet aan deze wet door € 0,01 per tasje bij de klant in rekening te brengen. Dit bedrag gaat rechtstreeks naar de Roetgerink Foundation.

Verwendag

Iedereen kent wel iemand die het moeilijk heeft en daarom een verwendag verdient, geheel verzorgd door de Roetgerink Foundation in samenwerking met het team van Assink Pure Identity. In de decembermaand staat er bij Brasserie R-1854 en bij Roetgerink Mode en Schoenen een “wensenboom”, waar klanten een wenskaart in kunnen hangen. De Roetgerink Foundation selecteert een aantal wensen en die mensen ontvangen een geheel verzorgde Roetgerink Foundation Verwendag.

ROETGERINK FOUNDATION al bijna 10 JAAR

Eind 2019 bestond de Roetgerink Foundation 5 jaar. Ter gelegenheid van dit eerste lustrum heeft de Roetgerink Foundation extra groot uitgepakt. In 2024 vieren wij ons 10 jarig bestaan.

Mensen konden hun wensen met een “maatschappelijke doelstelling” pitchen. Het bestuur van de Roetgerink Foundation heeft de volgende wensen in vervulling laten gaan:

  • Keukenspullen voor het Ronald MC Donaldhuis. In samenwerking met: Sligro Almelo
  • Buitentoestel voor Oranje Nassau Almelo
  • Strandrolstoel voor WensAmbulance Oost Nederland
  • Klittenbandzadel voor manege de Gravenruiters
  • Praatkoffers voor diverse verzorgingstehuizen
  • Sinterklaaractie: In samenwerking met Intertoys Rijssen en Plus Rijssen.

Sinterklaasactie

Op pakjesavond een cadeautje van Sinterklaas is helaas niet voor alle gezinnen vanzelfsprekend. De Roetgerink Foundation trakteert, namens Sinterklaas, gezinnen met thuiswonende kinderen die zijn aan gesloten bij de Voedselbank op Sinterklaasavond op cadeaus en snoep- goed. Zodat ook deze gezinnen een fijne, onbezorgde Sinterklaasavond kunnen beleven.

Iedereen verdient een verjaardagsfeestje​

Omdat wij vinden dat iedereen een verjaardagsfeestje verdient, doneren wij maandelijks “verjaardag boxen” aan jarige, thuiswonende kinderen van gezinnen die zijn aangesloten bij Stichting Bowie, Manna Fashion, Voedselbank Midden Twente, Voedselbank West Twente en Gemeente Wierden. In samenwerking met Plus Rijssen ontvangen de kinderen een goedgevulde verjaardag box, zodat kinderen uit gezinnen in armoede toch thuis hun verjaardag kunnen vieren.

Hartverwarmende reacties

van gezinnen

Namens het bestuur van Stichting Manna willen we onze dank uitspreken dat we dankzij de Roetgerink Foundation heel veel partyboxen mochten uitdelen, we zijn hier heel erg blij mee! We zijn dankbaar voor deze gift en niet alleen wij, maar ook de gezinnen die de partyboxen ontvangen, dus ook namens hen hartelijk dank.

Lida Kreiter – Stichting Voedselbank Twenterand Manna, december 2022

Namens mijn collega- regisseurs hartelijk dank voor de fijne samenwerking! Dankzij de hulp van de Roetgerink Foundation kunnen wij regelmatig gezinnen blij maken.

Marieke Huiskes – Gemeente Wierden, december 2022

Heel hartelijk bedankt voor de prachtige verwendag die ik van jullie mocht ontvangen! Heb genoten, het was hartverwarmend en zal mij nog heel lang heugen!

Anoniem, februari 2021